Gå till innehåll

Eldningsförbud i Klippans kommun

Räddningstjänsten Söderåsen har beslutat om eldningsförbud i Klippans och Åstorps kommuner tillsvidare från och med måndag den 20 maj. På grund av det torra och varma vädret är det mycket hög brandrisk i naturen.

När det är eldningsförbud:

  • Får du inte elda med fast bränsle som till exempel ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar i skog och mark.
  • Är det tillåtet att grilla på din egen tomt eller på fasta grillplatser.

Tänk också på brandrisken vid rökning i skog och mark och vid arbete som kan orsaka gnistor eller varmgång i skog och mark.

Eldningsförbudet gäller tillsvidare.

I Åstorp och Klippans kommuner är det förbjudet att elda i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse.

Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera). Förbudet omfattar även aktiviteter som innefattar användande av spritbrännare, gasolbrännare, pyroteknik eller så kallade heta arbeten i skog och mark.

Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg.

Det är även tillåtet att grilla med kol/briketter/gas på egen tomt med grill på ben eller stativ så att det inte finns risk för brandspridning. Grillen ska placeras på ett jämnt underlag av grus eller sten på behörigt avstånd från brännbart material. Ha alltid tillgång till vatten för att kunna släcka elden. OBS engångsgrillar får inte användas.

Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av den myndighet som fattat beslut om denna föreskrift.

Denna föreskrift gäller från och med den 20/05 2024 kl. 12.00 fram till beslut om föreskriftens upphävande.

Den som uppsåtligen eller genom oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap. 3 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 maj 2024