Gå till innehåll

Söderåsens miljöförbund ändrar sitt betalsätt

Från 1 januari 2024 gäller en ny miljötaxa hos Söderåsens miljöförbund. Nytt för företagen är att de inte längre behöver betala tillsyn i förväg.

- Från årsskiftet gör vi en efterlängtad förändring, säger Charlotte Leander chef för Söderåsens miljöförbund. Vi tror att det blir tydligare och bättre för företagen att ta betalt efter att vi gjort vår tillsyn. Då vet man vad man betalar för.

Miljöförbundets medlemskommuner har önskat att miljöförbundet ska ändra på hur de tar betalt. Förändringen infördes på livsmedelskontrollen den 1 januari 2023. Nu är det miljöområdets tur att införa ”Rättviksmodellen”. I Rättviksmodellen ligger fokus på att etablera en god dialog med de lokala företagen och skapa ett bättre företags­kli­mat. Modellen innebär också att avgifter debiteras i efterhand efter genomförd tillsyn och att det finns en transparens kring avgiftens beräkning.

Tidigare har miljöförbundet i stor omfattning tagit betalt i förväg eller haft fasta avgifter.

- Nu får alla betala först efter att vi gjort jobbet och exakt vad det kostar, varken mer eller mindre säger Charlotte Leander. Vi tror också att det är lättare att förstå varför vi tar betalt och att man till själv kan påverka hur mycket det kommer att kosta. Vi jobbar mycket med att informera och förklara.

På miljöförbundets hemsida (www.smfo.se) finns fakta om avgifter och taxor, där finns också exempel på hur miljöförbundet tar betalt och hur man själv till viss del kan ha inflytande över hur stor räkningen kommer att bli.

Information om taxa och avgifter hos Söderåsens miljöförbund

Från och med den 1 januari 2024 kommer Söderåsens miljöförbund ha en ny taxa för deras arbete inom miljöbalken. Taxan är antagen av kommunfullmäktige i Klippan, Perstorp, Svalöv och Örkelljunga.

Avgifter för tillsyn och debitering i efterhand

Den nya taxan innebär att, med start 1 januari 2024, kommer avgift för all tillsyn av verksamheter debiteras i efterhand, det vill säga efter att tillsynen har utförts. Detta gäller både för planerad tillsyn och eventuell uppföljande tillsyn. Debitering sker av all tid som lagts ner i ärendet.

I tillsynen ingår förutom själva besöket, även tid för att starta ärendet, förberedelser inför besök, efterarbete som rapportskrivning och framtagande av avgiftsbeslut. I tillsynen ingår även granskning av inskickade handlingar som kan vara årsrapporter, miljörapporter eller kompletterande handlingar efter ett besök med mera. Om det vid ett besök eller vid granskning av handlingar visat sig att miljöföbundet behöver upprätta ett föreläggande eller förbud (beslut) ingår även detta som en del av tillsynen.

Debitering kommer vanligtvis ske när ärendet avslutas, men i ärenden där handläggningen blir långdragen kan debitering ske vid mer än ett tillfälle innan ärendet är avslutat.

Inför debitering skickas ett avgiftsbeslut om att miljöförbundet tar ut en avgift för tillsynen som utförts. Av beslutet framgår avgiftens storlek och hur ni gör om ni vill bestrida beloppet (överklaga beslutet). Faktura skickas ut efter mottaget avgiftsbeslut.

Grundprincipen är att tillsynsmyndigheten ska ta betalt för det arbete som utförts, det vill säga för all den tid som lagts ner i ärendet. Det finns vissa delar av tillsynen som är skattefinansierad, exempelvis utredning av klagomål där arbetet inte leder till någon vidare åtgärd från vår sida (obefogade klagomål) och handläggning av överklaganden.

För att se aktuell timavgift, gå in på Söderåsens miljöförbunds hemsida och se under taxor och avgifter.

Grundavgift

Den nya taxan innebär att miljöförbundet debiterar en grundavgift till alla verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga enligt miljöprövningsförordningen. Grundavgiften debiteras en gång om året och är en avgift på en timme. Grundavgiften är en avgift som miljöförbundet debiterar i efterhand för tid som lagts på verksamheten året innan med registerhållning och planering inför kommande år.

Lagstiftning

Miljöbalken (1998:808), 27 kap 1 §

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Söderåsens miljöförbund:
0435-78 24 70
info@smfo.se
www.smfo.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 december 2023