Gå till innehåll

Klippans kommuns historia

Ända sedan 10 000 före Kristus har människor bott i det område som vi idag kallar Klippans kommun.

I hela kommunen har rikligt med föremål funnits, från flera olika tidsepoker. Omkring 1 000-talet börjar byar växa fram i kommunen och ett jordbruk med djurhållning är den främsta sysselsättningen många århundraden framåt.

Herrevardskloster

År 1144 etablerades en av Klippan kommuns mest kända byggnader, Herrevadskloster. Det var då ett munkkloster och hade en framträdande roll i området. Herrevadskloster var också platsen där Tycho Brahe 1572 upptäckte supernovan "Stella Nova" som har gett honom en permanent plats i historieböckerna. Under hundratals år har Herrevadskloster och området runt det använts av olika arméer. Ljungbyhed var länge en aktiv bas för militär verksamhet. Även om armén inte längre håller till här så är flygfälten i Ljungbyhed fortfarande aktiva.

Fick namnet Klippan efter en kvarn

Klippan har haft många namn genom åren, men de blev aldrig riktigt accepterade och föll bort. Att det blev just Klippan kommer sig av den kvarn vid pappersbruket som fått just detta namn. Anledningen till detta var dess läge intill vattenfallet vid de stora klipphällarna. Detta blev också inspirationen bakom kommunens vapensköld som beskrivs såhär:

I sköld en fors av silver, utformad som en högerstråle, bildad ovan av en vågskura och nedan av en rak skura samt gränsande ovan mot blått och nedan mot svart.

Dagens Klippans kommun är resultatet av den stora kommunsammanslagningen som genomfördes 1974. Då slogs Riseberga, del av Östra Ljungby och Klippans kommuner ihop till Klippans storkommun.

Industrikommunen

Klippans kommun har genom åren blivit känt för sina många och betydelsefulla industrier. Pappersbruket, Läderfabriken och Tegelbruket är några av dem.

Pappersbruket i Klippan är ett stycke industrihistoria. Det invigdes 1573 och är nordens äldsta. 1832 fick Klippans bruk, som det första i Sverige en pappersmaskin. Många av ägarna till bruket har gjort ett avtryck i Klippans historia men allra mest känd är kanske Sven-Magnus Sunnerdahl som var den som valde att satsa på en pappersmaskin istället för den tidigare handtryckningen. Pappersbruket har gått i konkurs ett par gånger under sin verksamma tid. 2006 köptes det av tre lokala investerare och än idag tillverkas papper i fabriken.

Klippans läderfabrik anlades 1906 och blev därmed Sveriges första kromläderfabrik. I fabriken tillverkades skoovanläder, möbelläder och bokbinderiläder. Under sin aktiva tid upplevde läderfabriken många omorganiseringar och toppar och dalar. 1988 stoppades produktionen för gott och ett kapitel i Klippans industrihistoria gick i graven. I början av 1990-talet påbörjades en sanering av området runt de övergivna byggnaderna som innehöll stora mängder tungmetall och gifter. När saneringen var klar en bit in på 2010-talet blev området ett vackert strövområde - Läderbackarna.

Flertalet tegelbruk har kommit och gått i kommunen under århundradena. Deras produkter har gett grund till många byggnader i Klippan, bland annat stationshuset. 1898 grundades Klippans tegelbruk och tog över tillverkningen i området. Under 1900 talet fortsatte bruket att växa och teglet blev välkänt på grund av sin speciella färg, "Klippans rosa". Men byggbranschen blev svagare och färre och färre beställningar kom in. 1986 lades tegelbruket ner för gott.

Klippans kommun har sedan många år tillbaka en aktiv kulturscen. Mest känd är kommunen kanske för musikfenomenet Klippanpop men det finns även många spännande utställningar i Klippans Konsthall. Och givetvis är kommunen världskänd för det arkitektoniska mästerverket St. Petri kyrka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musikkommunen

Under slutet av 1970-talet hade Klippans kommun en aktiv musikscen. Genren som skulle komma att kallas "Klippanpopen" började i källarlokalen till musikskolan där musikföreningen Bombadill bildades. Det som i början mest var inspelningar av olika typer av ljudkollage blev så småningom studio till flertalet lokala band. Det första bandet som spelade in en skiva här var Kriminella Gitarrer. Deras första skiva, Vårdad klädsel släpptes 1978. Flera andra band följde, som The Push, Noise och Torssons. Tillsammans spelade banden in skivan Svensk pop som fick stor medial uppmärksamhet. Samtidigt bildades också skivbolaget Svenska Popfabriken. Torssons låt Klippans Centrum och Kriminella Gitarrers Knugen skuk, fick också stor uppmärksamhet i media.

I mitten av 1980-talet så avtog inspelningarna såväl som intresse från media. Men popfabriken har fortfarande en studio, belägen i kulturhuset Sågen i Klippans centrum och Klippanpopen lever än.

För den som är intresserad att veta mer om Klippanbygdens historia finns en del litteratur, bland annat kan nämnas:

  • Algot Hannrups "Klippanboken — Gråmanstorps socken blir Klippans köping"
  • Riseberga Hembygdsförening och Bertil Eliassons "Ljungbyhed genom sekler"
  • Sven-Åke Rosenbergs "Herrevadskloster - Fakta, Fantasier, Funderingar"
  • Ljungbergs Boktryckeri har tillsammans med S-Å Rosenberg gett ut "Den gamla Klippanbygden i ord och bild"

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 november 2022