Gå till innehåll

Lotteritillstånd

Kommunala lotterier är lotterier som anordnas inom en kommun. Det är respektive kommun som ger tillstånd eller registrerar dessa.

Alla lotterier i Sverige styrs av spellagen där ansvarig statlig myndighet är Spelinspektionen. Handläggande myndighet i Klippans kommun är kultur- och fritidsnämnden.

Kommuner får bara godkänna så kallade registreringslotterier. All annan licensgivning ansvarar Spelinspektionen för. Tillstånd och registreringar som beviljats enligt den gamla lagen gäller dock tillståndstiden ut. Vad som skiljer ett registreringslotteri mot ett lotteri som kräver licens är främst värdet av vinster och den totala omsättningen.

I ett registreringslotteri får värdet av en kontant vinst högst uppgå till ett prisbasbelopp. Prisbasloppet för 2024 är 57 300 kronor. Prisbasloppet ändras årligen. Här finns aktuellt prisbasbelopp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Värdet på en varuvinst kan vara högre.

Värdet av vinsterna i ett registreringslotteri ska motsvara minst 35 procent och högst 50 procent av insatsernas värde (lottpris x antalet lotter) i lotteriet.

Den totala omsättningen (lottpris x antalet lotter) i föreningens samtliga lotterier som anordnas inom registreringen får inte överstiga 33 och 1/3 prisbasbelopp.

Vissa lotterier kräver varken registrering eller licens, se vad som gäller på spelinspektionens hemsida.

Om du redan har ett tillstånd från länsstyrelsen, som hanterade detta tidigare, så är det länsstyrelsen som är fortsatt ansvariga för tillsynen av just det tillståndet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juni 2024