Gå till innehåll

Alkohol- & drogförebyggande arbete

Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel om pengar förkortas ofta ANDTS. Det alkohol- och drogförebyggande arbetet är en del av kommunens hållbarhetsarbete.

Om du är orolig för ditt barns eller någon annans alkoholvanor kan du alltid kontakta Klippans kommun för råd och stöd. Ring vår kundtjänst på 0435-280 00 så ser vi till att du får prata med rätt person.

Tonårsparlören

Är du vårdnadshavare till ett barn över 14 år och vill ha stöd i samtal om alkohol? Då finns Tonårsparlören - en handbok om ungdomar och alkohol för dig.

Tonårsparlören ges ut av IQ och ger föräldrar fakta och tips och alkohol och hur du kan prata med ungdomar i din närhet om det.

Tonårsparlören.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Orolig för någons alkoholvanor?

Att prata med någon om hens alkoholvanor är känsligt och många låter bli att ta samtalet av rädsla för att trampa personen på tårna. Alkoholsnacket är en digital tjänst som med konkreta tips guidar användaren till ett första samtal.

Alkoholsnacket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klippans kommun har ställt sig bakom projektet Tobacco Endgame 2025 - Rökfritt Sverige 2025. Det innebär bland annat att vi vill jobba aktivt för att ungdomar inte ska börja röka.

På Sluta röka-linjen finns råd och stöd att få för dig som vill sluta använda tobaka (cigaretter och snus). Där kan du bland anant chatta med rådgivare för stöd och handledning. Du kan också ringa till dem på telefonnummer 020-84 00 00.

Slutarökalinjen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Doping innebär att en person tar förbjudna medel eller använder förbjuden metod för att öka sin prestationsförmåg i en idrott. Men doping innebär inte enbart att en person kan bli avstängd från sin idrott, det kan också vara farligt för liv och hälsa.

Du kan läsa mer om doping och dess risker på Antidoping Sverige. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kosttillskott

Det är viktigt att komma ihåg att produkter som säljs som kosttillskott, exempelvis PWO (PreWorkOut) kan innehålla produkter som är dopningslistade.

Läs mer om kosttillskott på Antidoping Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klippans kommun mäter kontinuerligt rester av narkotika i avloppsvattnet. Den mest förekommande drogen i avloppsvattnet är cannabis men det finns även halter av kokain och amfetamin. Att missbruka droger kan vara direkt livshotande och påverkar personen med missbruka och hens närstående.

Maria Skåne Nordväst mottagning för unga

Klippans kommun är ansluten till mottagning för unga - Maria Nordväst i Helsingborg. Om du är under 25 år och har problem med allkohol och droger kan du få stöd där. Även anhöriga kan få råd och stöd.

Mer information och kontaktuppgifter till Maria Skåne Nordväst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd till dig som är ung och lever i ett hushåll med missbruksproblem

Många barn och unga lever med familjemedlemmar som brukar och kanske missbrukar exempelvis alkohol, narkotika eller spel. För alla barn som befinner sig i utsatta situationer och som behöver någon att anonymt prata med finns BRIS kuratorer tillgängliga varje dag, dygnet runt, via telefon och chatt.

Barn upp till 18 år kan kontakta BRIS på telefon 116 111 eller via chatt och mejl på bris.se.

Mer information och möjlighet att chatta eller mejla till BRIS på bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 augusti 2023