Gå till innehåll

Personlig assistans

Personlig assistans är ett stöd till dig med en funktionsnedsättning som gör att du behöver hjälp stora delar av dygnet. Det innebär att assistenter är med dig under dagen eller hela dygnet och hjälper dig med dina grundläggande behov.

Personlig assistans ingår i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och ges till personer som är under 65 år. Du behöver göra en ansökan för att få personlig assistans där Klippans kommun bedömer om du har rätt till det. Vi utgår bland annat ifrån läkarintyg.

Stödet personlig assistans utformas efter dina behov och ges av ett begränsat antal personer. Du väljer själv vem som ska utföra assistansen, till exempel Klippans kommun eller ett privat företag. Du kan även få ekonomiskt stöd och själv stå som arbetsgivare för dina assistenter. Oavsett vilken form du väljer har du alltid rätt att bestämma när, hur och vem du får stöd av.

Så ansöker du om du är i behov av personlig assistans max 20 timmar i veckan

För att ansöka om personlig assistans kan du ringa till kommunens kundtjänst på telefon 0435-280 00 för att komma i kontakt med en LSS-handläggare.

Du kan också ansöka om personlig assistans genom att fylla i blanketten för Ansökan om insatser enligt LSS. Blanketten skickar du till Klippans kommun, Socialförvaltningen, 264 80 Klippan.

Om du är i behov av personlig assistans över 20 timmar i veckan

Om du har behov av hjälp mer än 20 timmar i veckan ska du vända dig till Försäkringskassan för att ansöka om personlig assistans.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 juli 2023